.:: China: Longji Terraces Field ::.

Posted: September 19, 2014 in China, Longji, Vacation

…sambungan dari entri sebelumnya:

.:: China: Yangshuo (i) ::.

.:: China: Yangshuo (ii) ::.

.:: China: Yangdi – Xing Ping (1) ::.

.:: China: Yangdi – Xing Ping (2) ::.

.:: China: Yangdi – Xing Ping (3) ::.

.:: China: Yao Minority Village ::.

Selesai lawatan ke Perkampungan Minority Yao, perjalanan diteruskan. Masing-masing diam melayan perasaan sendiri, mungkin sedang membayangkan bagaimana agaknya pemandangan di Longji Terraces Field nanti. Sejujurnya aku juga tak sabar menunggu, tak sabar melihat dengan mata sendiri keindahan Longji.

Akhirnya tibalah kami di Longji, tempat yang ditunggu-tunggu. Kami turun di Kampung Ping An (Ping An Village) yang merupakan salah satu daripada pintu masuk ke Longji Terraces. Dengan membawa beg yang berkilo-kilo beratnya, kami bersemangat meneruskan perjalanan tanpa mengetahui apa yang menunggu kami di hadapan. Bayaran masuk sebanyak 40 yuan dikenakan kepada pelawat. Bayar sajalah, dah sampai kan.

DSC_0215

Laluan landai sebelum mendaki

Dalam perjalanan ke sini, kami dimaklumkan bahawa kami boleh menggaji porter untuk naik ke atas. Kami sememangnya berangan kuat sangat, tak mahu menggunakan khidmat porter. Disebabkan niat sudah begitu, memang ditakdirkan untuk kami, seorang porter pun tak kelihatan sepanjang jalan. Bermula dari pintu masuk nampaknya boleh bertahan lagi. Tetapi semakin tinggi dan jauh, memang semput dibuatnya.

Mujur tempat penginapan kami adalah yang paling bawah. Walaupun paling bawah, tengok sajalah tingginya macam mana. Memang rasa nak pengsan, tapi kami teruskan juga. A step at a time. Jangan paksa diri, kalau penat berhentilah. Lagipun kami tak mengejar masa.

DSC_0905

Sayup di atas sana, tempat bermalam kami

DSC_0908

Latihan kecergasan fizikal dan mental

DSC_0907

Naik lagi, jangan berputus asa vv(^_^)

DSC_0909

Sikit lagi

DSC_0064

Kena melalui rumah-rumah orang di Kampung Ping An

DSC_0066

Akhirnya tibalah kami ke LongJi International Youth Hostel, tempat bermalam kami. Hostel ini bersih dan cukup keperluan asas, cuma ada sesuatu yang mendukacitakan telah berlaku antara kami dan penjaga hostel. Dari segi pemandangan sekeliling memang amat indah walaupun kedudukannya bukan di puncak, tetapi cukup untuk kami menikmatinya dengan penuh rasa takjub dan syukur.

DSC_0070

 Pintu masuk mesti ada jagung

Camera 360

Pemandangan dari bilik 

DSC_0920

Orang kampung tengah makan-makan. Mereka buat kenduri. 

Ulasan tentang hostel ini akan aku masukkan dalam entri yang lain ya!

 LONGJI TERRACES FIELD

Sedikit sejarah Longji Terraces Field:

DSC_0944

Dikatakan Longji Terraces Field ini merupakan teres padi yang paling menakjubkan di China. Pembinaan teres memakan masa lebih 300 tahun, merentas 2 dinasti (Dinasti Yuan dan Qing) iaitu bermula akhir tahun 1200 hinggalah awal 1300. Penduduk di sini terdiri daripada etnik Yao dan Zhuang, mereka jugalah yang memulakan penerokaan teres-teres dan penanaman padi di sini hinggalah lengkap semasa zaman pemerintahan Dinasti Qing.

Setelah masing-masing mendapatkan rehat yang cukup, kami memulakan perjalanan untuk mendaki ke puncak. Kami juga tidak mempunyai sebarang idea tentang jarak yang harus kami lalui untuk sampai ke puncak. Hanya mengikut gerak kaki, langkah demi langkah, kami terus mendaki. Laluan pejalan kaki agak sempit. Sudahlah begitu, kadangkala terpaksa pula berkongsi laluan dengan keldai yang sibuk turun dan naik menghantar barangan dan kelengkapan.

DSC_0929

Di lereng gunung juga berbaris kedai-kedai menjual cenderahati, makanan dan minuman. Namun menjelang petang, kelihatan semua premis ditutup. Kami meneruskan pendakian, walaupun tak pasti di mana puncak. Teruskan mendaki, kalau dah bosan nanti boleh turun balik. Yang pasti, kami tahu dan mahu menyaksikan matahari terbenam.

DSC_0994

 Gerai menjual cenderamata di lereng gunung

DSC_0988

Pemandangan sebelum tiba di puncak

DSC_0979

Hargailah hasil titik peluh para petani

DSC_0197

Membanting tulang empat kerat

DSC_0096

Dari perkampungan Ping An, ada 2 puncak utama yang boleh didaki iaitu Puncak 1: Nine Dragons dan Five Tigers dan Puncak 2: Seven Stars and The Moon. Namun, aku hanya memilih puncak yang paling rendah (boleh?) iaitu Puncak ke-2. Kami sebenarnya kesuntukan masa juga, hanya sempat sampai ke puncak ke-2 betul-betul ketika matahari sedang melabuhkan tirai siang. Melihat pemandangan dari puncak ini juga telah membuatkan kami teruja.

DSC_1009

Seven Stars and The Moon

DSC_0003

Sunset…tak berapa ada. 

PERKAMPUNGAN PING AN

DSC_0955

 Perkampungan Ping An

Perkampungan Ping’An di sini mempunyai sejarah berusia 600 tahun, dan juga merupakan antara spot terbaik untuk menikmati pemandangan indah di Longji Terraces Field. Di sinilah, di kampung inilah kami memilih untuk bermalam, di samping dapat menyaksikan pemandangan teres padi yang menghijau, dapat juga kami mendalami kehidupan masyarakat di perkampungan ini. Selain Ping An, ada sebuah lagi perkampungan iaitu perkampungan Dazhai yang dikatakan lebih aman dan tenang serta kurang sibuk dengan kehadiran para pelancong.

Lihatlah sahaja bagaimana bangunan di sini dibina. Betul-betul di lereng gunung, asal muat. Semakin tinggi, semakin banyak premis menyediakan penginapan untuk para pengunjung. Berdasarkan pengamatan kami sepanjang berada di sini, pelancong tempatan agak ramai. Mungkin kerana itu, semakin banyak rumah penginapan dibina untuk memenuhi keperluan pelancong yang semakin meningkat.

DSC_0939

Rumah-rumah di tepi gunung

Rata-ratanya penduduk di sini adalah mereka yang mengusahakan sawah padi di lereng-lereng gunung ni dan juga tanaman yang lain sebagai hasil sampingan. Kebanyakan mereka menyediakan tempat khas untuk mengeringkan hasil tanaman, mungkin untuk dijual di sekitar daerah Longsheng ini. Selain itu, nasi buluh ini juga merupakan makanan asas penduduk di sini. Bentuk macam lemang kan, tapi kami tak berani nak cuba.

DSC_0200

Nasi buluh atau Bamboo Rice, makanan ruji mereka

DSC_0204

Tempat mengeringkan makanan

Jika berada di sini pada waktu petang, tiada apa lagi yang boleh dilakukan selain bergaya sakan di hadapan kamera dan menikmati pemandangan matahari terbenam. Apabila hari mulai gelap dan suhu juga sudah semakin sejuk (suhu malam lebih kurang -6 darjah celcius), kami cepat-cepat turun semula untuk menuju ke hostel. Dalam kegelapan, risau juga kalau sesat tidak berjumpa jalan pulang. Jalan kecil dan berliku, malah banyak simpang lebih mengelirukan kami. Mujur juga kami bertemu seorang penduduk kampung yang sudi menunjukkan kepada kami jalan pulang. Tetapi sebelum itu sempat lagi membeli bekalan makanan, hanya buah-buahan buat penyambung tenaga yang harganya teramatlah murah, sehingga tak sampai hati kami dibuatnya.

DSC_0057

Beli buah-buahan. RM 2 sahaja. 

DSC_0054

Suasana malam di Kampung Ping An

Jika berkunjung ke Longji pada waktu siang, suasananya amat berbeza. Kedai-kedai di lereng bukit menawarkan pelbagai hasil kraf dan cenderamata. Sesetengah darinya memang amat murah harganya, asal kena cara tawar-menawar. Selain itu, jika pelancong berminat untuk menggayakan pakaian tradisi etnik minoriti Yao juga bolehlah mencubanya di sini, kerana sepasang baju hanya dikenakan bayaran sebanyak 10 yuan (RM5). Murah kan?

DSC_0085

Nenek menjual kraf tenunan

DSC_0086

Hasil kerja tangan yang sangat halus. Aku tertawan dan terbeli!

DSC_0153

Bergaya sakan

Sayang bukan waktunya pada ketika kedatangan kami padi belum menghijau. Tetapi apa yang disaksikan ini memang amat menakjubkan, rasanya tidak mengira bila dan musim apa sekalipun, pemandangannya tetap yang terbaik. Sekalipun hanya satu malam di sini, pengalaman yang diperoleh amat berharga. Alhamdulillah, syukur kerana dengan izin-Nya, setelah melalui penat dan lelah, dapat juga aku menjejakkan kaki ke sini.

DSC_0208

Nak balik, harus menuruni laluan yang sempit dan curam. Silap langkah boleh tergolek masuk gaung

 

Advertisements
Comments
  1. Alauddin Riayat Syah says:

    lama tak komen…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s