.:: Travelog Acheh (2): Iboih Inn, Aku Datang :..

Posted: September 22, 2013 in Acheh, Indonesia, Vacation
Tags: ,

As-Salam,
Hari ini aku sambung travelog Acheh, entri khas untuk Iboih Inn, tempat penginapan kami sepanjang berada di Pulau Weh. Untuk membaca kisah sebelum ini, sila klik pautan di bawah:

.:: Travelog Acheh (1): Menjejak Bumi Darussalam ::.

IBOIH INN, AKU DATANG

Bukan ku datang dengan mimpi,

Tapi ku tiba bersama impian,

Bukan mudah hendak ke mari,

Pening dan mual aku turutkan. 

Pulau-Weh-Aceh-map.jpg (500×430)

Kredit gambar: inaceh.com

Ya, sepanjang perjalanan dari Jeti Ulee Lheue ke Jeti Balohan, aku dilanda sindrom mabuk laut yang merencatkan keterujaan. Keadaan ruang udara dalam feri yang dipenuhi “wangian” petrol membuatkan aku pening dan hampir muntah. Namun, demi Pulau Weh aku bertahan hingga tiba di Balohan. Belum habis lagi dugaan, perjalanan selama 45 minit ke Iboih melalui jalan berliku-liku menambahkan lagi rasa mual yang dari tadi aku pertahankan. Alhamdulillah, saat melihat kehijauan air laut dari dalam van Pak Har, semua rasa yang dipendam sejak awal tadi hilang sekelip mata.

20130912_090214

Hati mana yang tidak tertawan? 

IBOIH INN

Peta Sabang 2

Nampak Iboih tak?

Iboih Inn merupakan tempat penginapan kami selama dua malam di Pulau Weh. Lokasinya terletak di Iboih yang juga merupakan lokasi paling hampir dengan Pulau Rubiah, salah satu gugusan pulau yang merupakan syurga bagi kaki ‘diving‘ dan kaki ‘snorkel’.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Jeti Iboih Inn

DSC_0591

Ruang santai

DSC_0961

Matahari mula memancarkan sinar

Jeti Iboih Inn sentiasa bersedia menanti kedatangan tetamu dari seluruh dunia. Suasana di persekitaran Iboih Inn amat menenangkan jiwa kerana kita akan sentiasa terbuai dengan bunyi ombak yang tidak pernah berhenti. Selain melalui jalan air, para pengunjung juga boleh menggunakan jalan darat (berjalan kaki) dari “pekan” kecil Iboih (yang sebenarnya hanya deretan beberapa buah kedai) untuk sampai ke sini, tetapi masa yang diambil adalah lebih lama (sekitar 15 minit) berbanding menggunakan bot yang hanya mengambil masa 5 minit. Pihak Iboih Inn menyediakan khidmat bot bagi menjemput dan menghantar tetamu secara percuma semasa daftar masuk dan keluar, manakala untuk menggunakan perkhidmatan bot selain daripada waktu tersebut akan dikenakan sedikit bayaran.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Deretan kedai di Iboih

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Penginapan di Iboih Inn

Iboih Inn menyediakan penginapan asas dalam bajet sederhana kepada para pengunjung yang menginginkan percutian ringkas tetapi bermakna. Aku amat tertarik dengan lokasinya yang betul-betul di tepi laut. Terdapat 16 bilik berupa chalet disediakan untuk pengunjung, dan kadar sewaan biliknya bermula dari IDR 200,000/malam (lebih kurang RM60/malam) beserta sarapan pagi.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Bilik Penginapan

Setiap chalet dibina menghadap laut dan kedudukan bilik-bilik kami berada agak tinggi di atas bukit. Namun, itu semua tidak menjadi masalah kerana pihak Iboih Inn menyediakan laluan trek yang memudahkan tetamu menuju ke bilik mereka.

TRIVIA: Tempat ini asalnya merupakan penempatan sementara mangsa tsunami 2004. Iboih Inn dibina selepas penempatan ini dijual untuk dibangunkan. 

DSC_0577

Laluan pejalan kaki untuk kemudahan pengunjung

DSC_0580

Salah satu bilik Deluxe (berkipas) di Iboih Inn

Kemudahan yang tersedia dalam bilik adalah kemudahan asas, seperti tuala dan sabun. Selain itu tersedia juga kemudahan penapis air panas dan sejuk untuk kemudahan tetamu. Pada aku ini sudah mencukupi kerana apa yang penting adalah keselesaan aku untuk tidur. Biliknya kemas dan bersih, dan cuaca akan mulai sejuk menjelang malam. Bagi aku, tidak perlu pendingin hawa, cukup hanya kipas buat penyejuk badan.

20130911_202224

Keadaan bilik

20130912_084353

Santai

Selain penginapan, Iboih Inn juga menyediakan sewaan kelengkapan snorkeling dengan harga yang amat berpatutan, iaitu IDR 15,000 untuk setiap peralatan. Selain itu, Iboih Inn juga menawarkan pakej ke Pulau Rubiah dan Pantai Gapang. Segala urusan boleh dilakukan di kaunter yang terletak di ruang serbaguna.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Ruang Serbaguna (Semua dalam satu): ruang makan, ruang bersosial, kaunter pertanyaan, kaunter pendaftaran, kaunter bayaran dan lain-lain. 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Kemudahan yang disediakan

Secara keseluruhannya, aku berpuas hati dengan perkhidmatan yang diberikan oleh pihak Iboih Inn. Lokasinya bagus dan makanannya juga sedap. Aspek yang boleh dipertingkatkan pada masa akan datang adalah dari segi penyediaan sambungan wifi terus ke bilik penginapan dan seterusnya penambahbaikan dari segi peningkatan kelajuan Internet yang sedia ada amat diperlukan bagi meningkatkan kepuasan pelanggan.

Sepanjang percutian selama 2 malam di sini, kami dilayan mesra oleh para pekerja dan kucing-kucing yang turut sama menjadi penghuni di sini. Ribuan terima kasih kerana membantu kami menikmati percutian yang awesome! di Pulau Weh.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Kapan-kapan bisa ke sini lagi, buk! 

INFO

Laman Web Iboih Inn: http://welcome.iboihinn.com/

E-mel: iboih.inn@gmail.com

Telefon: +62 811 841 570 / +62 812 699 1659

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s