— Baru balik dari kota yang sibuk —

Posted: January 29, 2010 in Bandung, Cotton, Family, Hobby, Indonesia, Vacation

*Keje*Keje*… sigh

Baru balik dari kota yang sibuk… Jakarta + Bandung.

2 beradik pergi berlibur bersama 35 orang yang lain.

Jakarta – Bandung : Hari 1

Sampai di Bandara Internasional Soekarno Hatta pukul 12.30tgh (waktu Jakarta-lewat sejam dari Malaysia), terus disambut oleh tour guide kami, E-in dan Chahyo (aku panggil dia Chaiyok Chaiyok) ahahha.. Hari pertama dan kedua, kami akan bermalam di Bandung. 2 malam berikutnya kami akan bermalam di Jakarta pulak.

Rombongan kami – 37 orang

Di bandara

My sista

Oleh kerana dah masuk waktu makan, kami di bawa makan tengah hari dulu kat Bukit Randu Bandara, restoran makanan Sunda. Ini pertama kali aku makan masakan Sunda, best jugak. Maybe sebab aku lapar sangat kot. Sume makanan jadi sedap.

Toge adalah makanan wajib. 5 hari kat sini, setiap kali makan mesti ada toge.

Cam pelik je sup nih sebab ada jagung


Lepas makan, kami teruskan perjalanan ke Bandung ikut hiway. Perjalanan lebih kurang 3 1/2 jam. Dalam perjalanan tu hujan, aku tido je dalam bas. Kepenatan dari pagi.

Pemandangan biasa bila benti kat mana-mana, mesti ado penjual ni turun naik bas untuk menjual barang-barangnya. Dorang ni memang habis-habisan tanpa putus asa memujuk kita membeli. Kalo tamo beli duk diam-diam je. Lama-lama dorang blah la. Memang merimaskan, tapi kesian jugak tgk dorang. Sanggup buat apa saja demi mencari rezeki. At least mereka cari rezeki yang halal.

Sampai Bandung lebih kurang pukul 6 petang. Kami makan malam masakan Padang pulak. Seperti biasa lah lauk berpinggan-pinggan, kami melantak tak hengat dunia.

Sebelum check in hotel, kami di bawa ke destinasi shopping yang pertama..factory outlet GRANDE. Malangnya mood shopping belum timbul, jadi aku hanya membeli wallet utk hubby saje. Penat kot tu pasal malas nak shopping. (Eik shopping pon leh malas?). Kat sini ade jual baju, beg, aksesoris untuk lelaki dan pompuan. Baju-baju sume branded-branded terkenal mcm burbery, zara, polo dan macam-macam lagi lah.. original dan harga memang murah, lebih 50% lebih murah dari Malaysia. Kenapa murah erk? Sebab kilang nya kat Bandung..memang dibuat untuk export, pastu biasa lah ade reject sikit. Ala-ala reject shop.

Kat Bandung sebenarnya ada ratusan factory outlet, sepanjang jalan tu memang melambai-lambai je lah..yang paling femes adalah Rumah Mode dan Heritage..malangnya aku tak sempat pon pegi kedua-duanya..nasib baik dah malam, dorang tutup kul 9, so selamat rupiah aku.

Lepas tu, kami dibawa ke hotel. Hotel Grand Pasundan , 4 star hotel kalo ikut rate Bandung. Kalo kat Jakarta kiranya 3 star hotel..

Berakhirnya hari pertama, dengan hanya membeli sebijik wallet. Tahniah!

Akan bersambung hari ke-2..

PROMO dulu, citer kemudian..

Kepada peminat cotton dan yang baru nak minat cotton, ade sesuatu untuk anda..tungguuuuuu…

Advertisements
Comments
  1. fird says:

    nk lg nk lg nk lg! (mesti ko ckp ‘sendiri punya blog x jugak update smpai skrg’ haha)

  2. janji2hati says:

    haha.. tu la tau takpe..
    bila nak hupdate oiiittt??

  3. Aienull says:

    salam..
    kak mazz..,p jakarta bandung lg…borong cotton..nak laaa..tp jgn jual mahal sgt…hehehe..owg br duk pikir nk p bli cotton byk2 aritu tp k.maz dh bli dulu ;p

    p/s:alaa mamat tu jual beg tu..sy nakk..
    p/s/s: sup jagong tu x cedap.i x suke..hehehe

  4. janji2hati says:

    haha takdek la borong sangat pon.. ikutkan hati memang habis pasar baru tu i beli..ahahha..jom gi bandung lagik jom, borong cotton banyak2..

    nanti i pos gambo cotton ye.. nak yang mana kang bgtau je. harga leh runding..:D ..

    mamat jual beg tu memang ikut je bas kitorg..tapi i tak beli pon beg tu.. sian dia..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s